Roko dam v ogenj, da, ko nekdo
izgovori besedo bonton, vsakdo najprej v glavi začne premišljevati:
»U, mater … bonton. A to je tist,
k lahko ješ ribe pa pšanca z roko? Pa k nekje smeš, nekje ne smeš, nekje pa
morš rigat za mizo?«
Skratka, dejstvo je, da ob besedi
bonton skoraj istočasno z izgovorjavo najprej pomislimo na manire pri obedu.
Mogoče čez kakšnih petsto srčnih utripov pomislimo še na odnos do starejših,
potem pa se počasi že zaključi.
Ampak, »sorči«, moje žabice in
močeradki, bonton je mnogo več kot to. Ne bom šel podrobno v zgodovino in
razvoj bontona, ker bolj kot to nas zanima, kakšen bonton imamo danes. Vseeno
na kratko. Kaj sploh so manire in kaj je bonton? Bonton vključuje pogosto
etične kodekse in moralo neke družbe. Pogosto je povezan z določenim družbenim
razredom, kar se mi zdi neumno in nepotrebno. Vsak, ne glede na okolje iz
katerega prihaja, bi moral v sodobnem civiliziranem svetu, kjer imamo – govorim
za naš prostor – razvito šolstvo, biti podučen o manirah – pravilih obnašanja
in bontonu, ki poleg manir vključuje tudi pravila oblačenja, prostorske
ureditve in podobno. Svoj čas so bonton učili v šolah, danes imam občutek, da
ne učijo niti doma, kaj šele v šolah. Imam razlog za dvom, ali je matematika
resnično bolj pomembna od bontona?
Torej, kot je na primer liturgija
zunanji izraz vere, odnosa z Bogom, tako je bonton s svojimi manirami zunanji
izraz tvoje etike in družbene morale, ko vstopaš v odnos z drugimi. Po domače:
bolj kot ti je jasno, kaj je prav in kaj narobe, kaj dobro in kaj slabo, lepše
in bolj kulturno se boš znal obnašati.
Da pa bonton niso zgolj neki
mikrovedenjski vzorci med dvema posameznikoma, ampak tudi in predvsem obče
družbeni vzajemni vedenjski vzorci, bom pokazal na nekaterih primerih ob
katerih vam predajam ves besednjak kritik, ki ga premorete, da se vključite v
razvoj moje misli.
Začel bom pri zame zelo pomembni
temi, ki se danes mnogim zdi samoumevna, pa vendar pogosto opažam, da ljudje ne
vedo, kako se v teh situacijah obnašati. In sicer gre za vlogo gosta in
gostitelja. V tokratnem zapisu se bom osredotočil na tvojo vlogo gosta.
Človek je poleg vseh drugih
definicij, tudi družabno in družbeno bitje. Vsak je – pa četudi le od časa do
časa – rad deležen človeške družbe in želje po vstopu v odnos z drugim. Vsak je
tudi rad kam povabljen in vsak gre rad kdaj h komu na obisk. Vsak tudi rad
vidi, da ga kdo obišče in rad tudi koga povabi k sebi domov. In tu brez bontona
ne gre. Pa pojdimo k vlogi gosta.
Ne hodi nikamor nepovabljen ali
najmanj nenajavljen. Razen v primeru, ko veš, da bo oseba prijetno presenečena
in vesela tvojega obiska.
Ko odhajaš v gosté vedno(!)
poskrbi za higieno. Kolikor ti čas omogoča. Smrad, ki si ga vajen v Parlamentu
ob treh zjutraj, nikakor ne sodi v gosté. Poskrbi tudi za umite noge, saj je
pri nas navada, da se v domu sezuvamo in nikomur ne bo smrad tvojih nog
polepšal večera. Mogoče bo edino razjezil gostiteljevega psa. Mačka zna celo
storiti samomor.
Nikdar ne hodi v gosté praznih
rok. Steklenica vina, čokolada, dobro pivo, bonboniera, karkoli primernega.
Vsak je vedno vesel pozornosti, kar manjše darilce zagotovo je. Še posebno, če
zadeneš tisto osebno noto darila. A, pozor, brez neprimernih daril! Razni
perverzni koledarji in kipci, stenske slike iz kitajske restavracije ali
oblačila z neumnimi napisi odpadejo!
Je pa izredno zaželeno in doda
točke k odnosu, če prineseš kakšno ročno delo. Bodisi svoje, bodisi tuje. Še več,
če svoje. Naj bo to izdelek ali pridelek – med, domača jabolka, vino, žganje,
sokovi različnih okusov, pivo in podobno.
Ne glede na to, ali si bil
povabljen ali si se povabil in dogovoril za obisk, vedno pravočasno obvesti
gostitelja, da si na poti ali da odhajaš od doma. Skratka, pravočasno povej,
čez koliko časa nameravaš biti pri njemu. S tem gostitelju omogočiš, da se ustrezno
pripravi za sprejem gosta – tebe.
Če prideš z lastnim vozilom –
avto, kolo, motor, vedno vprašaj, kam smeš parkirati. Vedno! S tem se izogneš
nerodnim situacijam, ko bi moral med obiskom prestavljati vozilo. bodisi zaradi
tečnih najstnikov, ki bi potem zagnali vik in krik, ali pa zaradi sosedov, ki
so že tako v odličnih odnosih s tvojim gostiteljem (ane?).
V kolikor moraš zvoniti pri
vratih, zvoni dvakrat in basta! Ne obešaj se na zvonec, ne izmišljuj si nekih »simpatičnih«
melodij, ki jih tako ali tako samo ti slišiš v glavi. Tisti na drugi strani,
kateremu resnično zvoni, pa ti »j**e mater«, ker sliši zgolj nadležno piskanje.
Enako je s trkanjem. Nikdar ne
zbijaj po vratih s pestjo. Prišel si na obisk, ne pa pobrati davek za fevdalnega
gospoda v 11. stoletju! Opusti tudi ritmično trkanje in neuresničene tolkalne
sanje, ker nisi Phil Collins. Tvoj ritem je gnil in nadležen si. Trikrat
potrkaj s členki in počakaj, da pride nekdo odpret.
Pozor! Le v skrajnem primeru se
poslužuj klicanja gostitelja na telefon, ko stojiš pred njegovimi vrati. Kaj
šele, da bi se drl na ves glas! Ne veš, kako je ravno ta trenutek zadržan. (Wc pa te fore,
ok?)
Ko ti gostitelj odpre, se
nasmehni. Vedno. Ne hodi v gosté slabe volje in ne vnašaj slabe volje v tujo
hišo ali dom. Nikdar. Nasmehni se ne glede na vreme, težave na delu, doma, z ženo, z dekleti, pa če ti manjka pol noge,
se nasmehni! Prišel si na obisk, ne k terapevtu. Nasmehni se in lepo vljudno
pozdravi. Ne vpij in ne šepetaj. »Zdravo,« je čisto v redu. Zelo lepa in
vljudna pozdrava pa sta zagotovo »dober dan,« ali »dober večer,« ter »Bog daj«.
Toliko v prvem delu bontona in
prvi polovici zapisa o tem, kako se obnašati kot gost. Drugi del sledi v torek.
Je že zapisan, vendar je predolg, da bi vse objavil kot en zapis. Potem bi
površno brali in niti ne bi imeli časa o vsem premisliti. Do naslednjega zapisa
pa lahko vsak pri sebi pomisli, kaj ve o bontonu in kako se obnaša v takšnih in
drugačnih situacijah. Pa ne pozabite: ko gre vse v k***c, nam ostane edino lep,
urejen in spoštljiv odnos, ki ga imamo z drugimi.
Dobro je vedet ;)
OdgovoriIzbriši