Strani

četrtek, 19. september 2013

Bonton in kako biti gost (II. del)

A sem rekel torek? No, mislil sem četrtek. In, ker smo v zadnjem zapisu ostali pred vrati našega gostitelja, je tokrat čas, da vstopimo in se pri tem držimo lepih manir in bontona. Nazadnje smo trkali po vratih. Lepo, trikrat s členki. Strpno smo počakali, da je prišel gostitelj odpreti. Kako pa dalje?

Ko ti gostitelj odpre vrata, se nasmehni. Vedno. Ne hodi v goste slabe volje in ne prinašaj slabe volje v tujo hišo ali tuj dom. Nasmehni se ne glede na vreme, težave na delu, sitno ženo, nepozornega moža, razvajene in razpuščene otroke (so takšni, kakršne si vzgojil). Karkoli naj že bo, nasmehni se. Nasmehni se in lepo vljudno pozdravi.
»Zdravo,« je čisto v redu. Zelo lepa pozdrava sta tudi »Dober dan.« in »Bog daj,«.

Če si moški, stisni gostitelju roko, kot se spodobi, moško čvrsto, vendar, pozor: ne zmečkaj mu je in prav tako mu ne dajaj »mrtve ribe« v dlan. Ob stisku glej v oči in se prijetno nasmehni.

Sedaj sem že tolikokrat omenil ta nasmešek, da se spodobi, da povem, da ne gre za nekakšno psihotično noro režanje, ampak za prijeten nasmešek, ki je lahko tudi zaprtih ust. Takšen nasmešek se lahko normalno skrije v kotičke ustnic in pogosto izpade še najbolj ustrezen. Še posebno, če nisi prepričan o higieni svojih zob. Nikoli ne veš, kdaj in kam se je kakšna solata ali makovo zrno skrilo.

Če si dekle, ponudi gostitelju zgornjo stran dlani v poljub. Pravi gostitelj in kavalir podkovan v umetnosti lepega vedenja bo vedel, kako reagirati.

Moški pričakuj enako gesto od gostiteljice. V kolikor tega ne stori, ne bodi vsiljiv in drži intimno distanco. Pozdravi s stiskom rok, vendar ne pretiravaj v moči. Če gre za bližnjo znanko, družinsko članico ali dobro prijateljico, tudi z objemom ni nič narobe. Enako velja, če si dekle.

Mlajše družinske člane lahko pozdraviš enako – s stiskom rok. Dečke je sprejemljivo potrepljati po rami, pri dekletih pa je potrebno biti previden z intimno distanco in dotiki, ker so bolj sramežljive in zadržane. V kolikor gre za dobre prijatelje ali tesne družinske člane, redko zgrešimo z objemom. Objem pomeni veliko zaupanje v odnosu in izredno zbliža posameznike.

Ne varčuj z ustreznimi komplimenti za otroke, kot na primer: »Ti si pa iz dneva v dan bolj možat. Pravi dec postajaš,« za dečke in: »Zares čudovito dekle postajaš. Kar žariš od lepote,« za deklice.

Za otroke gostiteljev je lepo prinesti kakšno ustrezno darilce. Darilce naj bo primerno glede na starost otrok. Čokolada, Kinder jajček ali kaj praktičnega za mladostnike. Če gostitelj (še) nima otrok, toliko bolje. Si se izognil dodatnemu strošku. (Opozorilo: ne kupuj daril še nerojenim otrokom. Ne zaradi vraževernosti, temveč zaradi neugodnosti situacije, ko bi ne kupil darilo za ustrezen spol, ali bi se, Bog ne daj, pojavila kakršna koli težava in bi otrok ne preživel.)

Po uvodnem pozdravu čakaj na navodila gostitelja. Ne dajaj pobud, niti sezuvaj se ne, dokler gostitelj na to ne namigne. Ne stopaj naprej od vhodnega prostora – veže, dokler nisi naprej povabljen. Izjema naj bo edino nerodna situacija, ko bi moral iz takšnega ali drugačnega razloga nujno na stranišče. Takrat se vljudno opraviči in vprašaj, ali bi smel(!) uporabiti stranišče.

Nenehno imej v mislih, da si v domu gost. Ne ukazuj gostitelju, ne otresaj neprimernih šal, ne kritiziraj opreme in pohištva, bodi snažen, ne drobi hrane po pohištvu in bodi izredno previden, da česa ne poliješ. Kakšna zmešnjava to nastane … ve tisti, ki se mu je to že zgodilo. Madeži iz kavča ne gredo kar tako ven. Pivo, vino ali dobro žganje pa je še posebno nesramno stran zlivati.

Ne varčuj s pohvalami. A tudi ne pretiravaj z njimi. Kar pohvališ, pohvali iskreno. Če nimaš nič za pohvaliti, molči. Ne načenjaj političnih tem. Če s tovrstnimi temam začne kateri od gostiteljev, odgovarjaj le, če si vprašan za mnenje. V kolikor misliš, da nisi vreden, da bi določeno tematiko komentiral ali o neki temi podal svoje mnenje, to povej. Ko si se odločil, da se vseeno vključiš v debato, bodi v svojih odgovorih načelen, preudaren in poskrbi, da bodo tvoji odgovori argumentirani. Tu se kaže pomembnost znanja retorike, za pravega kavalirja. Le z dobro govorniško podkovanostjo, lahko odlično vstopamo v dialog in gradimo odnos. Vendar ne smemo pozabiti, da je pogosto tudi molk »zlato«.

Gostoljubje prepusti gostitelju. On je dolžen, da ti (po)streže. On predlaga in vodi nadaljnji potek druženja. Nasprotno le, če si naprošen za pomoč ali vprašan, kaj bi želel početi. Dober gostitelj sicer tega ne počne, ker se je na obisk pripravil. Pa vendar, ne boš vedno obiskal dobrega gostitelja. V takšnem primeru preudarno namigni, kaj bi želel početi. V kolikor nimaš predloga, ne bodi v zadregi, saj ti kot gost nisi dolžen animirati gostitelja.


Oditi ti je dovoljeno kadar koli. Le med obrokom se to ne spodobi oziroma se sme storiti le izjemoma. Prav tako ti za odhod ni potrebno navajati razlogov. Vljudno se poslovi, da bo gostitelj vedel, da misliš resno in te bo tako pospremil k izhodu.

Ob odhodu se lepo zahvali za gostoljubje, četudi ti ni bilo izkazano (v polnosti ali primerno). V kolikor si bil prvič v domu gostitelja ali pa ima le ta kakšno novo opremo, to še enkrat pohvali. Pohvali tudi hrano, če si bil z njo postrežen, ne glede na to ali je bila dobra ali ne. Kritike potem izlij na Twitterju in v svojem blogu.

Poslovi se s stiskom rok. Kot sem že omenil, je primeren tudi objem in vse kretnje kot pri prihodu. Najprimerneje se je posloviti z: »Najlepša hvala in srečno.« Smotrno je zaželeti tudi lep dan, lep večer, lep vikend ali lep teden. Odvisno od situacije. Nikoli ne pretiravaš, če zaželiš tudi mir in končaš z »z Bogom«.

Tako se konča prvi del kratkega bontona in zapisov o tem, kako biti dober gost.  V naslednjem bom pisal o tem, kako biti dober gostitelj, nato pa sledijo še manire moških, manire žensk, manire med ženskami in moškimi, bonton v vsakdanjih pripetljajih in tako dalje.

Pa ne pozabite: nikdar ne moremo pretiravati z ustreznimi komplimenti, s spoštljivim in konkretnim stiskom rok ali poljubom dlani damam. In vedno glejte sogovornika v oči. Do naslednjič: srečno in z Bogom.

Ni komentarjev:

Objavite komentar